Samen op unieke wijze klaar voor morgen!
Adres
TIJDELIJKE ADRES:
BIZETLAAN 2
3862GR NIJKERK
Buizerdlaan 2
3862 KG Nijkerk
Telefoon: 033-2453636
e-mail: directie.wa@pcogv.nl
Openingstijden
Maandag
08.30 – 12.30 uur
Dinsdag
08.30 – 12.30 uur
Woensdag
08.30 – 12.30 uur
Donderdag
08.30 – 12.30 uur
Vrijdag
08.30 – 12.30 uur
LRK-nummer Prins Willem Alexander:
Door te klikken op het LRK nummer komt u op de site waar alle GGD rapporten staan.
Maandag
08.30 – 14.15 uur
Dinsdag
08.30 – 14.15 uur
Woensdag
08.30 – 14.15 uur
Donderdag
08.30 – 14.15 uur
Vrijdag
08.30 – 14.15 uur
Groep 1 en 2: vrijdagmiddag vanaf 12.00 uur vrij
Maandag
07.30 – 08.30 uur
14.15 – 18.00 uur
Dinsdag
07.30 – 08.30 uur
14.15 – 18.00 uur
Woensdag
14.15 – 18.00 uur
Donderdag
07.30 – 08.30 uur
14.15 – 18.00 uur
Vrijdag
12.00 – 18.00 uur voor groep 1 en 2
14.15 – 18.00 uur voor groep 3 t/m 8
LRK-nummer:
Door te klikken op het LRK nummer komt u op de site waar alle GGD rapporten staan.
Aanmelden
Klik hier om je aan te melden
Basisonderwijs
Ons onderwijs op de ochtend:
De kracht van werken in circuit!
Leren doe je niet alleen en niet op één bepaalde manier! Kindcentrum Prins Willem Alexander geeft het onderwijs daarom op unieke wijze vorm, door te werken in circuit met aandacht voor ieder kind.
Hierbij staat centraal:
- Keuzemogelijkheden in de dagplanning
- Interactie en samenwerken
- Differentiatie door instructie in kleine groepjes
- Zelfstandig leren plannen en werken
De laatste jaren komt steeds vaker de vraag naar boven of het traditionele klassikale onderwijsmodel nog passend is bij wat de huidige en toekomstige maatschappij vraagt. Daarnaast leren kinderen op verschillende manieren. Op kindcentrum PWA zijn we om deze redenen vanuit onze visie anders gaan kijken naar ons onderwijs.
Wij kiezen er bewust voor om het onderwijs op de ochtenden te organiseren in een circuit. Hierbij hebben kinderen wel een vaste klas en leerkracht, maar wordt de klas in binnen het eigen lokaal in kleinere groepjes verdeeld. Eén groepje krijgt hierbij instructie voor rekenen, taal/lezen of spelling, terwijl de andere groepjes bezig zijn met (zelfstandig) werken of extra oefening. Deze groepjes rouleren, zodat alle kinderen in een klein groepje instructie op maat krijgen.
Voordelen van het circuitonderwijs
1. In kleine instructiegroepen kan er gerichter gedifferentieerd worden, waardoor kinderen een instructie op maat krijgen.
2. Kinderen zijn naast de instructie ook zelfstandig aan het werken aan opdrachten van de weektaak. Op deze manier wordt er gericht gewerkt aan zelfstandigheid en autonomie van kinderen. Door te werken met verschillende (samen)werkvormen wordt er bewust ingezet op toekomstgerichte vaardigheden, zoals ICT vaardigheden, samenwerken, vormen van presenteren en inzet van verschillende talenten.
3. Aangezien de kinderen in kleine groepjes werken, kan de leerkracht gericht ondersteunen en direct feedback geven. Op deze manier heeft de leerkracht meer interactie met de kinderen en worden kinderen onder andere gecoacht op het gebruik van leerstrategieën, aanpak en werkhouding. Hierdoor leren kinderen eigen keuzes te maken op basis van eigen voorkeuren in leren en worden kinderen mede-eigenaar van hun leerproces.
4. Binnen het circuit kunnen kinderen beter op eigen tempo werken en aan de slag met opdrachten die goed aansluiten bij hun onderwijsbehoefte.
Ons onderwijs op de middag:
Onderzoekend leren
In de ochtend komen voornamelijk basisvakken als rekenen, taal, spelling en lezen aan bod. In de middag verschuift dit naar wereldoriënterende vakken, zoals aardrijkskunde, natuur, geschiedenis, verkeer en Engels. Voor een deel wordt hier de methode Faqta bij gebruikt. Dit is een methode die aan de hand van thema’s meerdere vakken integreert.
Breng de wereld naar de kinderen in de klas! Daar draait het om in de methode Faqta. Wereldoriëntatie in het basisonderwijs leert kinderen de wereld om zich heen te begrijpen, door te leren over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Deze vakken komen in de wereldoriëntatiethema’s van Faqta samen in elk thema aan bod.
Faqta werkt vanuit de volgende uitgangspunten:
Verrassen: Start iedere les met een prikkelende vraag.
Ontdekken: Kinderen ontdekken in groepjes meer over het onderwerp.
Coachen: De leerkracht inspireert de groepjes met persoonlijke aandacht.
Doen: Kinderen passen toe wat ze geleerd hebben.
Verdiepen: De kinderen verrijken ieder thema met een eigen onderzoek.
Afsluiten: Kinderen delen wat ze geleerd hebben.
Meer weten? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek en een rondleiding door kindcentrum PWA.
De zorg voor uw kind
Met verreweg de meeste kinderen op Kindcentrum PWA gaat het goed. Het leren en de persoonlijke ontwikkeling verlopen voorspoedig, kortom geen zorgen dus. Toch kan het ook voorkomen dat dit minder soepel gaat en een kind extra ondersteuning of juist extra uitdaging nodig heeft om tot een adequate ontwikkeling te komen. Meer informatie leest u ook in onze informatiegids. Deze kunt u hier downloaden: https://kindcentrum-prinswillemalexander.nl/documentenbank/?term=informatiegids
Passend onderwijs
Vanaf 1 augustus 2014 hebben alle basisscholen de wettelijke taak om passend onderwijs te geven. Hiermee wordt bedoeld dat alle kinderen in Nederland een plek hebben op een school die past bij wat ze kunnen, waar ze goed in zijn en waar ze zich gelukkig voelen.
Een belangrijk woord in het passend onderwijs is ‘zorgplicht’. Zorgplicht betekent dat de school waar een kind wordt aangemeld, wettelijk verplicht is om te zorgen dat de leerling een goede plek krijgt in het onderwijs. Daarmee wordt bedoeld: een plek op een school, zo dicht mogelijk bij het eigen huis, waar het kind kan leren en groeien.
Als de leerling eenmaal is ingeschreven op een school, gaat de zorgplicht door. De school moet dan blijven onderzoeken op welke manier de leerling het beste ondersteund kan worden om te leren en groeien. Als blijkt dat dit niet (meer) lukt op de huidige school, dan moet de school samen met ouders een andere school zoeken. De nieuwe school moet goed passen bij het kind. Dat kan bijvoorbeeld ook een school zijn in het speciaal (basis)onderwijs. De school moet in alle situaties samenwerken met de ouders/verzorgers van het kind.
Regionaal samenwerkingsverband
Omdat elke school anders is, kunnen scholen het “passend onderwijs” niet in hun eentje organiseren. Alle scholen zijn daarom aangesloten bij een regionaal samenwerkingsverband. Onze school is aangesloten bij het samenwerkingsverband Zeeluwe http://www.zeeluwe.nl. We werken binnen Zeeluwe samen met alle basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs in de gemeenten Nijkerk, Putten, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Elburg, Ermelo en Epe.
Het samenwerkingsverband Zeeluwe heeft met alle scholen in de regio een plan gemaakt, waarin we afspreken hoe we samen voor passend onderwijs zorgen. Dit plan heet het ondersteuningsplan (OP). Hoe wordt de extra ondersteuning geregeld? Wat kan er nog binnen de gewone school? Wanneer past een speciale school toch beter bij een leerling? Deze en andere vragen worden beantwoord in het ondersteuningsplan van Zeeluwe.
Daarnaast heeft elke school zijn eigen schoolondersteuningsprofiel (SOP). Dit is een document waarin de school beschrijft hoe zij zelf voor passend onderwijs zorgt. Hierin komen vragen aan bod als: hoe begeleid onze school leerlingen? Wat kan er wel en niet? Wat kan onze school doen als leerlingen iets extra’s nodig hebben? Het SOP van onze school kunt u hier vinden: https://kindcentrum-prinswillemalexander.nl/documentenbank/?term=onderwijs
Ouders kunnen via de medezeggenschapsraad (MR) van de school of via de ondersteuningsplanraad (OPR) van Zeeluwe invloed uitoefenen op bovenstaande plannen (OP en SOP). Beide raden bestaan uit ouders en leerkrachten.
Samenwerking in de eigen gemeente
Om goed voor alle kinderen te zorgen, werken scholen ook samen met organisaties in de eigen gemeente. Wij werken onder andere samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. Ook werken we samen met de leerrechtconsulenten van de gemeente.
Heeft u vragen over opvoeden, opgroeien, gezondheid of leerplicht? Hieronder vindt u de contactgegevens van belangrijke organisaties in onze gemeente:
- Contactinfo Sociaalteam: https://www.nijkerk.eu/gebiedsteams
- Contactinfo leerplicht: https://www.nijkerk.eu/leerplicht/
Wat als mijn kind iets extra’s nodig heeft?
Op ons kindcentrum kijken we altijd goed wat uw kind nodig heeft om te groeien en leren. We proberen dit zoveel mogelijk binnen ons eigen kindcentrum te organiseren. Dat doen we altijd in overleg met u als ouder/verzorger. Via het samenwerkingsverband Zeeluwe krijgen wij als school geld (dat geld wordt “ondersteuningsmiddelen” genoemd), om extra hulp voor onze leerlingen te kunnen betalen. Dat kan bijvoorbeeld een onderzoek zijn, extra begeleiding van een onderwijsassistent of advies van experts van buiten de school.
Als blijkt dat uw kind meer hulp nodig heeft dan wij kunnen bieden, kan het zijn dat uw kind beter op zijn plek is in het speciaal (basis)onderwijs. Als we het met elkaar eens zijn dat dit het beste is voor uw kind, vragen we een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aan bij Zeeluwe. Dit is een officieel document waarop staat dat uw kind naar het speciaal (basis)onderwijs mag.
Als uw kind iets extra’s nodig heeft, zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. We bekijken dit per kind en per situatie. We overleggen altijd met u als ouder over hoe we uw kind het beste kunnen helpen om te leren, te groeien en zich gelukkig te voelen.
Heeft u vragen over bovenstaande, neem dan altijd eerst contact op met ons. Heeft u specifieke vragen aan Zeeluwe? Hieronder vindt u de contactgegevens:
Samenwerkingsverband Zeeluwe
Gelreweg 22
3843 AN Harderwijk
Telefoon: 0341-740007
www.zeeluwe.nl
info@zeeluwe.nl
Wat er gebeurt bij ons!
NIEUW! Peuteropvang met VVE op kindcentrum PWA Nijkerk.
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Een deel van de kosten van kinderopvang wordt vergoed. Zo maakt de overheid het voor ouders financieel mogelijk om werk en zorg te combineren. Voorwaarden kinderopvangtoeslag Je ontvangt alleen kinderopvangtoeslag als je […]
Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van ontwikkelingen binnen het kindcentrum. In deze nieuwsbrief vindt u actuele nieuwsberichten, de agenda voor de komende maand en diverse mededelingen.